16 Mar 2011

Των μνημείων, των επετείων...

Καλημέρα...Καλημέρα!
Λάσπη ανοιξιάτικη στην πόλη, υγρασία και μυρωδιές αποσύνθεσης... Καθώς οι επέτειοι πλησιάζουν, από τη μια η...της εθνικής παλιγγενεσίας, η 25η Μάρτη και η ετέρα η τοπική, η 30η Μάρτη, της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη, (που ελάχιστοι πλέον θυμούνται και εορτάζουν) διαπιστώνω το ανέτοιμο... απροετοίμαστο...το της ρυπαρότητας τρόπαιον τριγύρω, για την υποδοχή τους... Ως καρνάβαλος-μασκαράς εκοσμίθη από αγνώστους το πρόσωπο της κόρης του Μέμου Μακρή, στο μνημείο Μπελογιάννη της κεντρικής ομώνυμης πλατείας της γενέθλιας πόλης του ήρωα, της Αμαλιάδας. Εδώ και ένα μήνα περίπου, κάποιοι πασάλειψαν με κόκκινη μπογιά το πρόσωπό του αγάλματος, και εντοίχισαν στο μωσαϊκό φόντο του μνημείου την "λαϊκή"', ευρέως χρησιμοποιούμενη στη νεοελληνική επικοινωνία λέξη, "μαλάκας"... Έτσι άπαντες οι διερχόμενοι από το σημείο, όλος ο συρφετός πάει να πει της μικρής αγοράς απολαμβάνει το καρναβαλικό ήθος και έθος των καιρών, την ανθρωποφαγία ιδεών και συμβόλων...
Και κανείς θεσμικός, η λαϊκός, βασιλεύς ή στρατιώτης, πατρίκιος ή πληβείος, δεν έκανε τον κόπο να καθαρίσει την κόπρο, από το αριστούργημα του Μέμου Μακρή, του μεγάλου γλύπτη που ευδόκησε η πόλη κάποια στιγμή, σπονδή στην απαγορευμένη μνήμη σακάτικων καιρών!!!
Οι επέτειοι πλησιάζουν... Θα κατατεθούν στέφανοι!!! Στέφανοι εξ ακανθών, ίσως, τι πειράζει!!! Κανείς δεν ενοχλείται ούτε από την ασέβεια στη μνήμη της πόλης, ούτε από τους ασελγείς βαρβάρους που κοπρίζουν επί της τέχνης του Μακρή, κανείς δεν ερυθριάζει για την ασθητική που ...αναδύει η πόλη, η αγορά της!!! Ο Δήμος, δεν διαθέτει ούτε σφουγγάρι ούτε ...σαπούνι, αφήνοντας την εικόνα να μας γνέφει!!!
Αιδώς Αργείοι, "αιδώς" συνοδοιπόροι...


No comments: